Edvard Grieg in National and International Cultural Life
Edvard Grieg in National and International Cultural Life
Principal investigators
Abstract
Det er tre norske kunstnere som fremfor noen andre har satt Norges navn opp på det kulturelle verdenskart: Henrik Ibsen, Edvard Grieg og Edvard Munch.
I norsk musikkforskning har Grieg og hans musikk stått sentralt. Etter ca. 30 års arbeid er nå Edvard Griegs samlede verker (Edvard Grieg Gesamtausgabe) utkommet i 20 bind på verdensforlaget C. F. Peters Musikverlag, Frankfurt / Leipzig / London / New York.
Videre kan nevnes den store biografien om Grieg (1980), forfattet av Finn Benestad og Dag Schjelderup-Ebbe, oversatt til engelsk, russisk og tysk. Griegs brever er under utgivelse, og det meste vil foreligge trykt i løpet av 1997.
Av annen forskning innenfor prosjektområdet må nevnes en fem binds utgave av Halfdan Kjerulfs samlede verker utgitt av Nils Grinde, og videre en rekke monografier: Johan Svendsen, Rikard Nordraak, Christian Sinding (dr.avh.), Johannes Haarklou (dr.avh.), Johan Halvorsen (dr.avh. under arbeid), Carl Arnold og Ole Bull. Det finnes likeledes flere arbeider som omhandler norsk musikkliv i den aktuelle perioden.
Etter vår mening er tiden nå inne for å se Grieg og hans innsats i et større nasjonalt og internasjonalt perspektiv. En viktig del av prosjektet vil omfatte stilstudier av Griegs musikk i relasjon til samtidige europeiske komponister. Det vil videre bli fokusert på forutsetningene i norsk og europeisk kultur for Griegs virke og på hans betydning i samtid og nærmeste ettertid. Grieg var i høyeste grad med på å skape en norsk identitet og var et viktig ledd i forrige århundres nasjonsbygging.