Partnere & nettverk

Senteret har 18 norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter som partnere.

Partneravtalene, som varer i fem år og kan fornyes, er utformet for å komme CAS, partnerinstitusjonene og forskerne selv til gode:

  • Våre avtaler med partnerinstitusjonene sikrer at prosjektledere (PI) og gruppemedlemmer i faste vitenskapelige stillinger innvilges forskningstermin under sitt opphold ved CAS, men dette gjelder kun dersom deres undervisnings- og veiledningsoppgaver kan dekkes mens de er borte.
  • Partnerinstitusjonene får publiseringspoengene fra alle publikasjoner produsert av deres ansatte, og CAS gjør ikke krav på eierskap til resultater eller funn fra CAS-prosjektene.
  • Tidligere mottakere av CAS Research Grant og Young CAS Grant kan søke om CAS Alumni Fellowship, som gir såkornfinansiering til å videreutvikle resultater fra CAS-prosjektet ved hjemmeinstitusjonen.

 

Våre partnerinstitusjoner:

Logos of all 18 partner institutions collected.

 

 

Hvordan bli partner

Senteret tar imot søknader fra norske institusjoner og velger inntil to nye partnere per år. Søknader behandles årlig på styremøtet i februar.

Selv om det ikke er noen direkte kostnad knyttet til partnerskapet, bidrar partnerinstitusjonene til samarbeidet ved å gi sine ansatte forskningstermin med full lønn under oppholdet ved CAS.

Se de formelle kravene for å bli partner her (PDF) >

Spørsmål om partnerskap kan sendes til administrasjonen >

 

Andre partnere og nettverk

I tillegg til våre norske partnerinstitusjoner, samarbeider CAS med en rekke andre institusjoner både nasjonalt og internasjonalt.

 

Riksbankens jubileumsfond

CAS har inngått et partnerskap med Riksbankens Jubileumsfond (RJ) og deltar i The Nordic Fellowship Program. Programmet tilbyr forskerstipender til forskere innen humaniora og sammfunsvitenskap ved svenske høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner som ønsker å delta i en av våre CRG-forskningsgrupper. Dette programmet tilfører altså senteret én ekstra CRG-fellow hvert år.

En RJ-fellow får betalt forskningstermin, fri reise mellom hjemstedet i Sverige og CAS, og nyter samme fordeler og tjenester som øvrige fellows under oppholdet.

 

Logo DNVA blågrønn

Selv om CAS ikke er en del av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA), deler vi en felles historie og sterke bånd. CAS ble stiftet av Akademiet i 1989, og holder til i underetasjen og tredje etasje i Akademiets hus.

DNVA oppnevner seks av medlemmene og varamedlemmene i CAS' styre, og utpeker styrets leder. Akademiets generalsekretær deltar som observatør på styremøtene. DNVA støtter også Young CAS-programmet, blant annet ved å tilby møtelokaler og lunsj ved noen av samlingene.

 

Logo AYF red

 

Akademiet for yngre forskere (AYF) er en sentral samarbeidspartner for CAS. AYF spilte en viktig rolle i utviklingen av Young CAS-programmet, og en representant fra AYF deltar i vurderingskomiteen ved utvelgelsen av prosjektledere.

I 2024 ble samarbeidet styrket gjennom nye felles initiativer, som Konkurransen unge forskere (KUF) – en nasjonal konkurranse for elever i alderen 13–20 år – og Young Researchers Night, som begge arrangeres årlig av AYF.

Som en del av dette utvidede samarbeidet lanserte CAS en ny pris i KUF: CAS’ Grunnforskningspris. I tillegg inviteres prosjektledere i Young CAS til å presentere under Young Researchers Night, som arrangeres i flere byer hvert år under Forskningsdagene.

 

Internasjonale nettverk

NetIAS logo

CAS er medlem av Network of European Institutes for Advanced Study (NetIAS).

Nettverket ble etablert i 2004 for å fremme dialog og samarbeid mellom slike toppforskningsinstitusjoner i Europa. I dag består NetIAS av 25 institusjoner i Europa og nettverket tar årlig imot over 500 forskere for opphold på inntil ett akademisk år.

Innenfor rammen av NetIAS deltar CAS i Constructive Advanced Thinking (CAT)-programmet, som støtter små grupper av fremragende unge forskere i en periode på opptil tre år. Gruppene får mulighet til kortvarige opphold ved deltakende institusjoner, der de får kontakt med andre fellows og lokale forskningsmiljøer. CAS har vært en del av CAT-programmet siden 2023 og tok imot sin første gruppe i februar 2025.

 

NordIAS

CAS er også medlem av NordIAS, et nettverk for de åtte nordiske «Institutes for Advanced Study».

NordIAS ble etablert for å styrke samarbeidet mellom institusjonene, både blant forskere og administrativt ansatte. I 2024 lanserte nettverket NordIAS Visiting Fellowship Programme for å fremme akademisk dialog og utveksling, til nytte både for deltakerne og for de deltagende institusjonene.